Vitamine D is een essentiële voedingsstof die nodig is voor een goede gezondheid. Het helpt ons lichaam om calcium op te nemen, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D ook een belangrijke rol in het reguleren van ons immuunsysteem, de spierfunctie, en het behoud van een gezonde huid.
Hoewel vitamine D van nature in sommige voedingsmiddelen voorkomt, zoals vette vis en eieren, is de belangrijkste bron van vitamine D de blootstelling van onze huid aan zonlicht. Wanneer we zonlicht op ons krijgen, maakt onze huid zelf vitamine D aan. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals zwakke botten, spierzwakte, vermoeidheid en een verhoogd risico op infecties. In ernstige gevallen kan een tekort zelfs leiden tot osteoporose, waarbij de botten zodanig broos zijn dat ze erg snel breken.
Wat is een vitamine D-dip?
Wanneer onze blootstelling aan zonlicht mindert, kan dit leiden tot een vitamine D-dip. Dit valt vooral voor tijdens de wintermaanden of wanneer we veel binnen zitten. Een vitamine D-dip kan bijdragen aan de ontwikkeling van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), ook wel bekend als winterdepressie. Dit type depressie treedt dus enkel op als gevolg van een tekort aan zonlicht tijdens de donkere maanden.
Hoe voorkom je een vitamine D-dip?
Probeer een voedingspatroon te hanteren dat rijk is aan voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten. Vette vis, zoals zalm en tonijn, eieren, melk, kaas en verrijkte ontbijtgranen zijn een uitstekende keuze. Let wel op dat je ook niet te veel vet eten nuttigt, zodat je cholesterol ook op een gezond niveau blijft.
Daarnaast ben je best ook zoveel mogelijk buiten te komen tijdens de zonnige maanden. Belangrijk: vergeet je niet in te smeren met zonnecrème! Je huid beschermen tegen UV-stralen heeft geen impact op het aanmaken van vitamine D. Tijdens de zomer maak je eigenlijk een reservevoorraad aan, al is deze wel onvoldoende om de volledig winter mee te overbruggen. Tijdens de donkere maanden staat de Belgische zon jammer genoeg niet alleen te laag, maar hebben we ook niet de juiste UV-stralen om vitamine D aan te maken.
Je kan natuurlijk ook een vitamine D-supplement nemen om een tekort te vermijden. Dit is zeker interessant voor wie een veganistisch dieet volgt en dus geen dierlijke producten nuttigt. Maar op zich is het geen noodzakelijkheid. Het kan geen kwaad om vitamine D als supplement te nemen tijdens de winter, al ben je best hiervoor eerst je arts te raadplegen. Een overdaad aan de vitamine kan namelijk wel schadelijk zijn - zo kan je zelfs nierstenen kweken van te veel vitamine D.
Wil je meer informatie om een vitamine D-dip te vermijden? Of heb je een vermoeden dat je reeds met een tekort kampt? Vraag meer informatie aan je arts of apotheker. Zij helpen je om de juiste stappen te ondernemen.